Ta hand om din häst

Hästen är ett otroligt fint djur som kräver mycket vård och omsorg. Först och främst bör du tänka på att använda en gummiborste för att smutsen från hästens päls ska mjukna upp. Flytta borsten i en cirkulär rörelse över hästens kropp. För att undvika att skada din hästs känsliga hud bör du inte använda borsten på hästens ansikte eller ben. Om det finns några områden i din hästs päls som måste trimmas, bör du använda en elektrisk trimmer, va däremot försiktig så att du inte kommer åt hästens ansikte. Klipp aldrig inne i hästens öron, pälsen skyddar dem från damm och flugor. Du kan klippa utsidorna av öronen.

När du tvättar din häst bör du använda en tvättsvamp för att absorbera mer vatten. För ökad säkerhet bör du alltid arbeta framifrån och bakåt, och uppifrån och ned. När det kommer till schampot är det alltid enklast att spraya bort det med en slang men det gäller att vara försiktig så att hästen inte får i något vatten i sina ögon. Glöm även inte bort att tvätta under svansen och mellan bakbenen. Efter badet kan du använda en glans pälsen för att hålla det glansigt och fint.

Om du ska använda olja på ansikte bör du använda den sparsamt. Se till att det är en naturlig olja som inte innehåller så mycket fett. Använd babypuder, majsstärkelse, eller vit krita för att täcka upp eventuella fläckar som kan ha dykt upp. Fyll spikhålen i hoven med fyllmedel som matchar hovens färg. För att ge din hästs hovar ett mer glansigt utseende, kan du avsluta behandlingen med en hov polish. När det kommer till manen bör du alltid borsta den efter att du har tränat honom. Detta gör det smidigare att ta bort smuts och mjäll eftersom porerna är öppna. Om du har flätat din häst för en show eller liknande och vill få bort flätan så bör du använda vatten för att få upp flätan smidigt och smärtfritt. Använd lite babypuder för att dölja eventuella fläckar som kan inträffa när du förbereder hästen inför en show.

0 thoughts on “Ta hand om din häst”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *