Month: September 2016

Kommunikation

Har du någonsin undrat vad en häst försöker säga dig, eller kanske till en annan häst? Hästar använder sitt kroppsspråk och läten för att kommunicera med varandra och människorna omkring dem. För att kunna ta hand om din häst på bästa möjliga vis är förståelse av hästens beteende och språk för att uppnå framgångsrika och vårdande resultat A och O. När du förstår hästens beteende och språk kommer det att fördjupa banden mellan dig och din häst.

Uppmärksamma din hästs ögon, det kommer att hjälpa dig att förstå hur din häst mår (t.ex. om hen är alert, sömnig). Hästar kan också ha dålig djupseende, vilket innebär att de inte alltid kan uppfatta hur djupt eller grunt något är; vad vi ser som en grund pöl kan se ut som en bottenlös grop för att din häst.

Ögonen

Om din hästs ögon är ljusa och vidöppna betyder det att din häst är alert och medvetna om sin omgivning. Ögon som är halvt öppna indikera en sömnig häst.Om endast ett öga är öppet, är det möjligt att något är fel med det andra ögat. Du kan behöva ringa din veterinär för att ta reda på varför det andra ögat är stängd. Ibland kan hästen även flytta huvudet i olika riktningar för att få en bättre uppfattning av sin omgivning.

Öronens placering

Hästar håller sin öron på olika sätt för att plocka upp olika signaler från sin omgivning. Båda öronen kan flyttas på en gång, eller flyttas individuellt. Öron som är något framåt tyder på att en häst är avslappnad. Om din hästs öron är spetsade framåt, kan han känna ett intresse för sin omgivning eller kanske till och med hotas av sin omgivning.  Om  han känner sig hotad, kommer hans näsborrar vara vidöppna och hans ögon vidgas. Öron som är tillplattade tillbaka är ett tydligt tecken på att din häst är upprörd. Om du är i närheten av din häst när du ser detta bör du hålla avstånd för att inte bli skadad.

Klädsel

Det är väldigt viktigt att man klär sig rätt när man ska rida. Det finns särskilda krav för kläder som man ska bära under en ridlektion på grund av komfort, säkerhet och god grooming. Först och främst är det viktigt att du har ridbyxor eller leggings, jeans är inget att rekommendera då du inte får samma rörelseförmåga när du sitter på hästen. Ha en t-shirt som bas tröja. När det är kallt ute bör du ha en långärmad tröja som täcker dina armar men som även låter huden andas. Det är även bra om du har på dig en kroppsväst som skyddar dig mot fall, speciellt nacken och ryggen. Använd stövlar med en upphöjd häl så att om din fot slinker igenom. Du kan bära gummistövlar till att börja med, men om du bestämmer dig för att fortsätta rida så bör du uppgradera dina skor till ordentliga skor. Om du tävlar bör du bära korta ridstövlar. Det finns gott om butiker på nätet där du kan hitta ridutrustning, kläder och accessoarer.