Category: Uncategorized

Ta hand om din häst

Hästen är ett otroligt fint djur som kräver mycket vård och omsorg. Först och främst bör du tänka på att använda en gummiborste för att smutsen från hästens päls ska mjukna upp. Flytta borsten i en cirkulär rörelse över hästens kropp. För att undvika att skada din hästs känsliga hud bör du inte använda borsten på hästens ansikte eller ben. Om det finns några områden i din hästs päls som måste trimmas, bör du använda en elektrisk trimmer, va däremot försiktig så att du inte kommer åt hästens ansikte. Klipp aldrig inne i hästens öron, pälsen skyddar dem från damm och flugor. Du kan klippa utsidorna av öronen.

När du tvättar din häst bör du använda en tvättsvamp för att absorbera mer vatten. För ökad säkerhet bör du alltid arbeta framifrån och bakåt, och uppifrån och ned. När det kommer till schampot är det alltid enklast att spraya bort det med en slang men det gäller att vara försiktig så att hästen inte får i något vatten i sina ögon. Glöm även inte bort att tvätta under svansen och mellan bakbenen. Efter badet kan du använda en glans pälsen för att hålla det glansigt och fint.

Om du ska använda olja på ansikte bör du använda den sparsamt. Se till att det är en naturlig olja som inte innehåller så mycket fett. Använd babypuder, majsstärkelse, eller vit krita för att täcka upp eventuella fläckar som kan ha dykt upp. Fyll spikhålen i hoven med fyllmedel som matchar hovens färg. För att ge din hästs hovar ett mer glansigt utseende, kan du avsluta behandlingen med en hov polish. När det kommer till manen bör du alltid borsta den efter att du har tränat honom. Detta gör det smidigare att ta bort smuts och mjäll eftersom porerna är öppna. Om du har flätat din häst för en show eller liknande och vill få bort flätan så bör du använda vatten för att få upp flätan smidigt och smärtfritt. Använd lite babypuder för att dölja eventuella fläckar som kan inträffa när du förbereder hästen inför en show.

Kommunikation

Har du någonsin undrat vad en häst försöker säga dig, eller kanske till en annan häst? Hästar använder sitt kroppsspråk och läten för att kommunicera med varandra och människorna omkring dem. För att kunna ta hand om din häst på bästa möjliga vis är förståelse av hästens beteende och språk för att uppnå framgångsrika och vårdande resultat A och O. När du förstår hästens beteende och språk kommer det att fördjupa banden mellan dig och din häst.

Uppmärksamma din hästs ögon, det kommer att hjälpa dig att förstå hur din häst mår (t.ex. om hen är alert, sömnig). Hästar kan också ha dålig djupseende, vilket innebär att de inte alltid kan uppfatta hur djupt eller grunt något är; vad vi ser som en grund pöl kan se ut som en bottenlös grop för att din häst.

Ögonen

Om din hästs ögon är ljusa och vidöppna betyder det att din häst är alert och medvetna om sin omgivning. Ögon som är halvt öppna indikera en sömnig häst.Om endast ett öga är öppet, är det möjligt att något är fel med det andra ögat. Du kan behöva ringa din veterinär för att ta reda på varför det andra ögat är stängd. Ibland kan hästen även flytta huvudet i olika riktningar för att få en bättre uppfattning av sin omgivning.

Öronens placering

Hästar håller sin öron på olika sätt för att plocka upp olika signaler från sin omgivning. Båda öronen kan flyttas på en gång, eller flyttas individuellt. Öron som är något framåt tyder på att en häst är avslappnad. Om din hästs öron är spetsade framåt, kan han känna ett intresse för sin omgivning eller kanske till och med hotas av sin omgivning.  Om  han känner sig hotad, kommer hans näsborrar vara vidöppna och hans ögon vidgas. Öron som är tillplattade tillbaka är ett tydligt tecken på att din häst är upprörd. Om du är i närheten av din häst när du ser detta bör du hålla avstånd för att inte bli skadad.

Klädsel

Det är väldigt viktigt att man klär sig rätt när man ska rida. Det finns särskilda krav för kläder som man ska bära under en ridlektion på grund av komfort, säkerhet och god grooming. Först och främst är det viktigt att du har ridbyxor eller leggings, jeans är inget att rekommendera då du inte får samma rörelseförmåga när du sitter på hästen. Ha en t-shirt som bas tröja. När det är kallt ute bör du ha en långärmad tröja som täcker dina armar men som även låter huden andas. Det är även bra om du har på dig en kroppsväst som skyddar dig mot fall, speciellt nacken och ryggen. Använd stövlar med en upphöjd häl så att om din fot slinker igenom. Du kan bära gummistövlar till att börja med, men om du bestämmer dig för att fortsätta rida så bör du uppgradera dina skor till ordentliga skor. Om du tävlar bör du bära korta ridstövlar. Det finns gott om butiker på nätet där du kan hitta ridutrustning, kläder och accessoarer.

Dressyr

Innan du börjar tävla i dressyr måste du se till att din tävlingshäst litar på dig och att du har förtroende för hästen. Det är viktigt att du och din häst kan alla de tre grundläggande gångarterna och att ni känner er trygga i skritt, trav och galopp. Ni ska vara trygga med varandra under alla omständigheter. Träna på övergångar från en gångart till en annan. Din häst ska ha jämna övergångar både uppåt och neråt och ha en god balans men hen får inte dra mot tyglarna. Använd dig av dina ben och undvik att göra stora rörelser med händerna, helst inga rörelser överhuvudtaget. Övergångarna bör vara snabba och smidiga, det ska ske i rätt ögonblick och när ryttaren själv vill.

Hästen ska följa dina tyglar, om du mjukar upp dina tyglar ska din häst följa kontakten nedåt, varken dra mot tyglarna eller tappa kontakten. Det här är viktigt i dressyrtävlingar då domarna är noggranna med detta. Det är viktigt att du har rätt position i sadeln. Du ska hålla ner hälarna hela tiden. Justera stigbyglarna så att ditt knä får en ungefärlig åttio graders vinkel, du ska sitta rakt i sadeln utan att spänna ryggen och du ska alltid eftersträva att förbättra din balans. Lär dig att böja din häst runt svängar. Det gör du genom att i en kurva stödja hen med insidan av ditt ben. Här är balansen extremt viktig! Om du vill få mer tips kan du alltid googla för mer information och bilder om dressyr. Nu är det bara att börja träna så har du och din häst snart den grundläggande dressyr tekniken för att börja tävla i denna underbara motionsform och sport.

 

2